Testamente mellan sambor

Vill man ändra på den legala arvsordningen och fördela sin kvarlåtenskap på annat sätt så bör man upprätta ett testamente.

Framför allt sambor bör skriva ett testamente till varandras fördel då de inte är arvsberättigade enligt lag såsom makar är. Avlider den ena sambon så tillfaller dennes del av tillgångarna eventuella bröstarvingar i första hand och föräldrar, syskon osv i andra hand. Skriver man ett testamente så har bröstarvingarna endast rätt att få ut halva laglotten vid förälderns bortgång. Den efterlevande sambon har därför större möjlighet att kunna bo kvar i det gemensamma hemmet då det blir mindre för denne att betala för att lösa ut bröstarvingarna.


Finns det särkullbarn med i bilden finns det också orsak att skriva testamente, då dessa alltid har rätt att få ut sitt arv i samband med att föräldern dör. Genom testamentet kan man inte frånta särkullbarnens rätt att ta ut arvet, men man kan vädja till dem att vänta tills den efterlevande maken har avlidit innan de tar ut arvet.


Inga kommentarer: